Energielabel huizen wordt ingrijpend verbeterd

De komende maanden zal het energielabel voor huizen een aantal belangrijke verbeteringen doormaken die de kwaliteit van het label ten goede komen. Deze verbeteringen moeten ervoor zorgen dat de consument een betrouwbaarder label met meer informatie over de energie(on)zuinigheid van de woning krijgt.

Ministerie van VROM


Per 1 april heeft met ministerie van VROM een aantal verbeteringen aangekondigd. Dit na kritiek van de Vereniging Eigen Huis die bij de introductie van het label in januari een aantal kanttekeningen had geplaatst.

Examen voor labeladviseurs


Om de kwaliteit van het label te waarborgen moeten vanaf 1 april alle labeladviseurs slagen voor een examen. Niet alleen de nieuwe labeladviseurs moeten deze toets halen maar ook de adviseurs en bedrijven die per 1 januari de keuringen uitvoeren.

Het ministerie heeft de eis gesteld dat alle labeladviseurs voor 1 september deze toets gehaald moeten hebben anders mogen zij geen keuringen meer veriichten. Er wordt momenteel nog gekeken of er een certificaat ontwikkeld kan worden zodat de consument kan zien of een labeladviseur gecertificeerd is.

Opnamegegevens


De opnamegegevens worden op verzoek van de huiseigenaar zonder extra kosten ter beschikking gesteld door de adviseur. Deze gegevens bestaan informatie waarmee wordt aangegeven waarmee de (nieuwe) huiseigenaar de woning kan aanpassen zodat hij het meeste energie zal kunnen besparen.

Klachtenregeling


Het ministerie van VROm heeft aangekondigd dat de klachtenregeling voor consumenten verbeterd zal worden en dat er een centraal meldpunt gaat komen.

De consument doet er verstandig aan bij de aanvraag voor een labelkeuring de adviseur te vragen of hij het examen heeft afgelegd. De labeladviseur moet dit aan kunnen tonen.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie