Huiseigenaren gemiddeld 80 euro meer kwijt aan woonlasten

Door een stijging van de diverse belastingen, zoals het eigen woningforfait en de overdrachtsbelasting bent u dit jaar gemiddeld tachtig euro meer kwijt aan woonlasten in 2008. Deze informatie is te lezen in de woonlastenmonitor.

Woonlasten monitor


De woonlasten monitor is opgesteld door het het Groningse centrum voor onderzoek van lagere overheden, het Ceolo genaamd. De Vereniging van Nederlandse gemeenten heeft het Ceolo opdracht gegeven de woonlasten in kaart te laten brengen zodat er een eenduidig overzicht weergegeven wordt van de woonlasten. Hierbij wordt de eventuele stijging en de onderverdeling naar verschillende lasten meegenomen. Er wordt wel benadrukt dat het hier gaat om de gemiddelde woonlasten per huishouden.

Verdeling woonlasten


Ongeveer 51 procent van de totale woonlasten bestaat uit de lasten die voortvloeien uit de hypotheek. De overige bijkomende lasten zijn de lasten die door de Rijksoverheid worden opgelegd. Dit zijn onder andere het eigen woningforfait en de overdachtsbelasting.

De gemeentelijke belastingen maken ongeveer 14 procent van de bijkomende woonlasten uit. Ongeveer 4 procent van de woonlasten bestaat uit de opstalverzekering van uw woning.

Daarnaast stijgt de OZB nog met het kleinste deel nog met ongeveer 6 euro.

De totale woonlasten voor het jaar 2008 worden gemiddeld tachtig euro hoger.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie