Kwart huizenbezitters vindt hypotheek onduidelijk

Bijna 25% van de woningeigenaren vindt de eigen hypotheek onduidelijk. Veel huizenbezitters klagen ook over de verkeerde hypotheek die ze genomen hebben.

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft bij een kwart van de jaarlijks afgesloten hypotheken zijn vraagtekens. Jaarlijks worden er zo'n driehonderdduizend nieuwe hypotheken afgesloten. Vaak is de tussenpersoon onvoldoende deskundig of adviseert de hypotheek waarvoor de hoogste provisie krijgt.

Onderzoek ING Bank


Een onderzoek van ING Bank laat zien dat 40% van de huizenbezitters voor een hypotheek heeft gekozen die niet past bij hun persoonlijke wensen en situatie. Het onderzoek laat zien dat er onvoldoende rekening gehouden is met persoonlijke wensen zoals bijvoorbeeld kinderen of een verbouwing. De woonlasten kunnen daardoor enkele duizenden euro's hoger uitvallen dan gewenst of zelfs noodzakelijk is.

Vaak rentepercentage onbekend


Uit het onderzoek van de ING Bank blijkt ook dat slechts 25% begrijpt wat er allemaal in de hypotheekofferte staat. Bij het afsluiten van een hypotheek wordt voornamelijk gekeken naar de maandlasten en wordt nauwelijks gekeken naar de actuele rentestand. Daardoor betalen mensen vaak veel teveel aan rente omdat zij bijvoorbeeld ergens anders een lagere rente zouden krijgen.

Maar één aanbieder


De helft van de potentiële kopers vraagt maar bij één aanbieder een offerte op waardoor het risico bestaat dat men veel te veel betaald voor deze hypotheek. Ook is volgens de AFM gebleken dat veel hypotheekadviezen onder de maat zijn waardoor u een risico loopt dat u verkeerd bent voorgelicht. Het gaat hierbij om ongeveer 75.000 hypotheken per jaar volgens de AFM. In minder dan 10% van de gevallen wordt de hypotheek geadviseerd die de hoogste provisie oplevert voor de tussenpersoon en dus niet past bij de wensen en eisen van de consument.

Tachtig klachten hypotheekverstrekkers


De AFM heeft in 2007 in tachtig gevallen onderzoek gedaan naar 'grove oplichting en fraude'. Het ging hierbij om hypotheekadviseurs die niet beschikten over de juiste diploma's of met opzet klanten dupeerden.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie