Taxatie woning

Bij een taxatie wordt er een schatting gemaakt van de verkoopwaarde van de woning door een taxateur. Hierbij wordt gekeken naar het type huis (bijv. rijtjeshuis of villa), de grootte van het huis, de staat van onderhoud van het huis en de ligging van het huis. De schatting die door de taxateur wordt gemaakt is de taxatiewaarde.

Taxatierapport


Door de taxateur wordt een taxatierapport opgemaakt. In het taxatierapport worden de aspecten van de taxatie gespecificeerd en uiteindelijk wordt er een taxatiewaarde bepaald. De taxatie van de woning moe gedaan worden door een onafhankelijke partij die niet betrokken is bij de koop of verkoop van de woning.

Meestal worden de taxaties door een onafhankelijke makelaar uitgevoerd. De getaxeerde waarde van de woning is nodig voor het verkrijgen van de hypotheek. Wanneer de getaxeerde waarde niet in verhouding staat tot de verkoopwaarde zal de geldverstrekker geen hypotheek verstrekken.

Taxatiekosten


Er zitten kosten verbonden aan een taxatie van een woning. De kosten voor de taxatie kunnen per makelaar verschillen. Het loont dus de moeite om verschillende makelaars te benaderen voor een mogelijke taxatie.

De kosten voor een taxatierapport staan in principe niet vast. De Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) geeft wel richtlijnen voor de kosten van de taxatie.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald