Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis is sinds 1974 wereldwijd de grootste consumentenorganisatie voor eigenwoningbezitters. De vereniging ging van start in een uiterst roerige tijd. De markt voor koophuizen was nog redelijk beperkt, het eigenwoningbezit bedroeg slechts 37% en een huis kostte gemiddeld ƒ 85.000,-. De hypotheekrente bereikte in dat jaar een recordhoogte: ruim 10%. Het jaar 1974 markeerde een omslag in de woningmarkt. De politieke aandacht voor ‘wonen’ verschoof van kwantiteit naar kwaliteit en de belangstelling van consumenten voor koophuizen groeide. Door het verstrekken van subsidies kwam het ‘eigen huis’ voor veel mensen binnen handbereik...

Deze ontwikkelingen samen met de stugge en starre houding van makelaars, notarissen en andere dienstverleners ten opzichte van de consument leidde tot de oprichting van een belangenvereniging voor eigenwoningbezitters: Vereniging Eigen Huis. Van onderhandelen was in die tijd geen sprake. Bouwers hanteerden eigen overeenkomsten met consumentvijandige voorwaarden, makelaars bemiddelden gelijktijdig voor koper en verkoper en aan hypotheken waren zeer merkwaardige en onredelijke voorwaarden verbonden. Vereniging Eigen Huis werd dan ook opgericht met als doel: ‘Het zonder winstoogmerk behartigen van de belangen van haar leden op het gebied van de huidige of toekomstige woning, alles in de ruimste zin.’ Toenmalig directeur, drs H.J. van Herwijnen, motiveerde de oprichting van de vereniging als volgt: “Iedereen is georganiseerd: architecten, aannemers, makelaars, de overheid, noem maar op. Daar staat dan die ene persoon, de consument, tegenover op het moment van wellicht de duurste beslissing in zijn leven, de aankoop van een huis. Feyenoord 1 tegen een derdeklas zaterdagamateur; een bij voorbaat verloren wedstrijd…”

Door de oprichting van Vereniging Eigen Huis in 1974 is er veel veranderd. Bouwers zijn een stuk zorgvuldiger geworden sinds onze bouwkundigen de oplevering van veel nieuwbouwhuizen keuren. Ook makelaars hebben zich moeten aanpassen aan de veranderende omstandigheden. Het is tegenwoordig ondenkbaar dat een makelaar optreedt voor zowel de kopende als de verkopende partij van dezelfde woning. Verder is prijsconcurrentie in het notariaat een feit en zijn zowel hypotheken als contracten van makelaars en aannemers doorzichtiger en klantvriendelijker geworden.

De vereniging heeft al heel wat consumentonvriendelijke praktijken doorbroken, maar we gaan door. Vereniging Eigen Huis vecht aanhoudend voor een woningmarkt waar de vraag van de consument centraal staat, in plaats van een schaars en te duur aanbod. Kortom, ook na meer dan 30 jaar bewijst Vereniging Eigen Huis dagelijks haar bestaansrecht.

Kijk voor meer informatie op: Vereniging Eigen Huis

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie