Geluidsoverlast grootste woonirritatie

Geluidsoverlast is de grootste woningirritatie van de gemiddelde Nederlander (20%). Het lijkt daarmee logisch dat er, in navolging van het energielabel, ook steeds vaker stemmen opgaan voor de invoering van geluidslabels bij de verkoop van een woning.

Op de tweede plaats staat het gebrek aan bergruimte: 17%. Dit hoge percentage is opmerkelijk aangezien het Nederlandse Bouwbesluit, ondanks de grote vraag vanuit de consument, een bergruimte in de woning nog steeds niet verplicht stelt. Op de derde plaats staat tocht (14%). Slechts een kwart van de Nederlanders (25%) ergert zich in de woning nergens aan.

De verschillen tussen huurders en kopers zijn erg groot. Opvallend is dat met name huurders (27%) veel meer last hebben van bijvoorbeeld geluidsoverlast dan kopers (14%). Ook jongeren ergeren zich relatief vaker aan bepaalde elementen in de woning.

Geluidsoverlast en gebrek aan bergruimte grootste woningirritaties


Geluidsoverlast is de grootste woonirritatie. Twee op de tien Nederlanders (20%) ergert zich hieraan. Hiermee lijkt de roep voor de invoering van een geluidslabel, om toekomstige bewoners te waarschuwen, van toegevoegde waarde. Op de tweede plaats staat het gebrek aan bergruimte (17%). Dit is opvallend aangezien er in Nederland nog steeds woningen worden gebouwd zonder bergruimte, omdat dit in het Bouwbesluit niet verplicht is gesteld.

Opmerkelijk is tot slot dat met name aspecten die te maken hebben met energiebesparing veel ergernis in de woning opleveren: tocht (14%), vocht (12%), slechte isolatie (10%) en enkel glas (10%). Een kwart van de Nederlanders (25%) ergert zich nergens aan in de huidige woning.

Met name jongeren en huurders negatief over de woning


Huurders en jongeren ergeren zich in veel grotere mate aan bepaalde elementen van hun woning dan overige groepen. Ruim een kwart (27%) van beide groepen heeft last van geluidsoverlast. Jongeren (t/m 35 jaar) ergeren zich daarnaast relatief veel aan het gebrek aan dubbel glas (19%) en tocht in de woning (23%). Huurders ergeren zich onderscheidend vaak aan een verouderde keuken (21%), slechte isolatie (18%) en aan scheuren in de muur (17%).

Mogelijke verklaringen voor de hoge percentages onder deze twee groepen zijn dat zij over het algemeen minder financieel krachtig zijn en daarmee samenhangend over het algemeen in kwalitatief wat mindere woningen wonen. Ook wonen deze groepen relatief vaker in een flat, waar men ook boven- en onderburen heeft en waardoor de kans op geluidsoverlast dus toeneemt.

Grote verschillen tussen huurders en kopers


De verschillen tussen kopers en huurders zijn opvallend. Zo stoort slechts 14% van de kopers zich aan geluidsoverlast en aan het gebrek aan bergruimte. De percentages van de andere elementen liggen onder kopers over het algemeen ook veel lager. Bijna een derde (30%) van de kopers ergert zich nergens aan, onder huurders is dit slechts 18%.

BRON: VEV

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie