Moet ik stoppen met mijn beleggingshypotheek?

Veel woningbezitters met een beleggingshypotheek stellen deze vraag maar het anwoord hierop is niet eenvoudig te geven.

Bij uw overweging om uw beleggingshypotheek af te kopen dient u rekening te houden met twee belangrijke zaken.

1. Acceptatie van de bank


Bij het afkopen van de beleggingsverzekering voor uw hypotheek moet de bank waaraan de verzekering is gekoppeld het accepteren dat u de hypotheek in een andere aflossingsvorm wilt aflossen.

2. Fiscale heffing


Als u uw beleggingspolis wilt afkopen krijgt u te maken met een fiscale heffing. Indien de uitkering meer bedraagt dan de ingelegde premies dan wordt het meerdere bedrag mogelijk belast in box 1.

Als blijkt dat de fiscale heffing niet al te hoog is kan het toch verstandig zijn om de beleggingspolis af te kopen.

Overstappen


Als er bij uw bank een mogelijkheid bestaat voor banksparen kunt u hiernaartoe overstappen. Wanneer dit niet het geval is kunt u ervoor kiezen de verzekering door te laten lopen of geheel voor een andere hypotheekvorm te kiezen.

Overzicht beleggingsrendament


Iedere woningbezitter die een beleggingspolis heeft afgesloten krijgt inzicht in het opgeboude rendament dat nodig is om uw hypotheek af te lossen. Als blijkt dat uw rendament ver achter blijft bij de prognose is het verstandig om extra te sparen om het gat aan te vullen.

De vraag of u uw beleggingshypotheek moet af kopen is dus niet zo eenvoudig te beantwoorden. Dit hangt geheel af van uw persoonlijke polis. Het is daarom verstandig om uw financiële situatie te laten toetsen bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie