Hypotheek voorwaarden

De meeste hypotheken worden voor een periode van 30 jaar gesloten en in die tijd kunnen uw persoonlijke omstandigheden en voorkeuren veranderen. Denk aan verbouwen of verhuizen, maar ook aan een echtscheiding of werkeloosheid. Hypotheken kennen een groot aantal voorwaarden.

Verhuiscondities


Betaalt u een lagere rente dan de marktrente op het moment van verhuizen, dan wilt u uw lagere rente ongetwijfeld meeverhuizen. Dat kan op twee manieren: door de resterende rentevaste periode ongewijzigd af te maken of door te kiezen voor een nieuwe (langere) rentevaste periode waarbij de lagere rente voor de resterende rentevaste periode wordt gemiddeld met de hogere dagrente. De beste voorwaarde is dat u een keuze hebt tussen beide mogelijkheden.

Extra geld opnemen via de hypotheek


Bent u nu al van plan om in de toekomst te gaan verbouwen, dan is het zinvol om uw hypotheek hoger in te schrijven bij de notaris. De notaris houdt dan niet alleen rekening met de hoogte van uw huidige hypotheekbedrag, maar reserveert ook alvast kredietruimte voor de toekomst. Niet alle geldverstrekkers bieden deze mogelijkheid. Voor welk bedrag u de hypotheek maximaal mag laten inschrijven, hangt af van het beleid van de geldverstrekker en kan per situatie verschillen.

Vervroegd aflossen


Ieder jaar mag u een deel van de hypotheek boetevrij aflossen. Dat boetevrije deel wordt uitgedrukt als percentage van het oorspronkelijk geleende bedrag. Lost u meer af dan boetevrij is toegestaan, dan moet u een boete betalen die meestal gelijk is aan de zogenaamde 'contante waarde van het renteverschil'.

De boete is gebaseerd op het verschil tussen uw contractrente en de dagrente van een soortgelijke lening. Afhankelijk van de geldverstrekker wordt uw rentevaste periode vergeleken met het rentepercentage voor een nieuwe lening gelijk aan uw oorspronkelijke rentevaste periode of aan de resterende rentevaste periode. In het laatste geval is uw boete hoger, omdat het rentepercentage waarmee men vergelijkt lager is. Ook hanteren sommige geldverstrekkers een minimumboete.

Geldigheidsduur offerte


Om offertes goed te kunnen vergelijken is het belangrijk dat u bij de aanvraag steeds dezelfde uitgangspunten hanteert. Zorg er ook voor dat de offerte geldig is tot aan het moment van overdracht van uw woning. Dit om te voorkomen dat u met hogere maandlasten wordt geconfronteerd dan waar u vooraf rekening mee gehouden hebt.

BRON: Eigenhuis.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald