Hypotheekrente vast of variabel afsluiten?

Door de stijgende hypotheekrente sluiten veel consumenten hun rentevaste prediode af op 5 of 10 jaar. Maar is dit wel verstandig?

Wie een aantal jaren geleden een hypotheek afsloot met een rentevaste periode van 5 jaar zal wellicht schrikken van de huidige rentestand.

Het verschil


Het rentepercentage is de afgelopen jaren van ongeveer 3,8% voor een rentevaste periode van 5 jaar gestegen naar ongeveer 5,2%. Bij een hypotheek van 250000 euro scheelt dit toch ongeveer 250 euro per maand. Voor velen is dit een aanzienlijke verhoging van de maandlasten.

Historie hypotheekrente


Als we naar het verleden kijken is een hypotheekrente van 5% niet eens zo heel hoog. In de begin jaren tachtig was de hypotheekrente met een piek van 13% op een hoogtepunt. De jaren daarna heeft de hypotheekrente een dalende trend ingezet. De laatste 5 jaar is de hypotheekrente stabiel op zo'n 5%.

De hypotheekrente uit het verleden zegt natuurlijk niets over de toekomst maar een hypotheekrente van minder dan 4% is niet echt reëel.

Rentevaste periode 5 jaar


Voor consumenten die 5 jaar geleden een rentevaste periode van 5 jaar hebben gekozen is de huidige hypotheekrente waarschijnlijk een zware dobber. Zij moeten nu gaan lenen tegen een hoger rentetarief terwijl dit voorkomen had kunnen worden door een langere rentevaste periode te kiezen.

Wat betekent dit nu voor de consument?


Moet je de hypotheekrente toch maar voor vast zetten voor een langere periode? U bent hiermee zeker van een vast rentepercentage mocht de hypotheekrente gaan stijgen. Het nadeel is echter dat u niet kunt profiteren van een rentedaling.
Er zijn weinig deskundigen die kunnen voorspellen of de hypotheekrente op korte termijn zal dalen. Volgens vergelijkingssite Independer en de Hypotheker zullen de korte- als langlopende rente voorlopig gelijk blijven.

Het lijkt erop dat het slim is de hypotheekrente voor een langere tijd vast te zetten. Mogelijk zal de rente gaan stijgen om de oplopende inflatie beheersbaar te houden. Omdat de huidige hypotheekrente een paar procent gestegen is, is het niet ondenklijk dat de rente ook weer zou kunnen dalen.

Variabele hypotheekrente


Een aantal jaren geleden was het populair om een korte rentevaste periode te kiezen. Consumenten wilde profiteren van een lage hypotheekrente maar liepen hiermee ook het risico dat de hypotheekrente zou stijgen. De drang naar een steeds lagere hypotheekrente kreeg de voorkeur boven de zekerheid van een langere rentevaste periode.

Zekerheid hypotheeklasten


De consument die zekerheid wil hebben en een vaste maandlast doet er goed aan om de hypotheekrente voor een langere rentevaste periode vast te zetten. De meeste consumenten zullen dan kiezen voor een rentevaste periode van 5 of 10 jaar.

Vergelijk hypotheekaanbieders


Het loont de moeite om verschillende hypotheekaanbieders te vergelijk als u het einde van uw rentevaste periode nadert. De meeste hypotheekaanbieders doen hun klanten een nieuw voorstel voor een rentepercentage voor een bepaalde termijn. Toch kan het zijn dat u bij een andere hypotheekaanbieder goedkoper uit bent.

U kunt met het voorstel van uw huidige hypotheekaanbieder naar de concurrent gaan en vragen wat zij voor u kunnen betekenen. Mocht er een lager voorstel uit komen kunt u hiermee weer terug naar uw huidige hypotheekaanbieder. U heeft hiermee een goede onderhandelingspositie die u uiteindelijk veel geld kunnen besparen.

Overstappen


Het overstappen van hypotheekaanbieder kan aan het einde van uw rentevaste periode boetevrij. U kunt ook uw hypotheekvorm boetevrij wijzigen. U dient hierbij wel rekening te houden met de eventuele afsluitprovisie.

Conclusie


Het is lastig om te zeggen of u de hypotheekrente voor een langere duur vast moet zetten. Niemand weer immers zeker wat er met de hypotheekrente gaat gebeuren de komende jaren. Het loont zeker de moeite om verschillende hypotheekaanbieders te vergelijken en te onderhandelen met uw huidige hypotheekaanbieder. Dit kan u vele duizenden euro's per jaar schelen.

Consumenten die meer zekerheid willen, doen er wellicht verstandig aan om de hypotheekrente voor een langere duur vast te zetten. De gelijkblijvende maandlasten zorgen ervoor dat u niet voor vervelende financiële verrassingen komt te staan als de hypotheekrente flink gaat stijgen.

Voor consumenten waarbij zekerheid van minder belang is en die financiële ruimte tot hun beschikking hebben is het een optie om toch weer voor een korte rentevaste periode te kiezen. U kunt immers altijd de rente vastzetten na afloop van deze periode.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie