Hoe herken je een goede hypotheekofferte?

Hoe kan je zeker weten of je een juiste hypotheekofferte hebt gekregen voor jouw gezinssituatie, en of die veilig is voor de jaren die nog gaan komen?

Doe zelf onderzoek


Dat kunt u nooit. U kunt wel een second, en allicht third opinion vragen bij andere hypotheekverstrekkers, en deze vergelijken. Ook raden wij u aan uzelf een beetje in de materie verdiepen, om niet onbeslagen ten ijs te komen bij de makelaar. Besturdeer eens de huidige hypotheekrentetarieven, en bedenk voor uzelf of u wilt sparen, beleggen of alleen rente wilt aflossen.

Maandelijkse hypotheeklasten


Belangrijk is in ieder geval de vraag: Wat worden uw maandlasten, en kunt u die betalen? De stelregel: leen maximaal vier en een half maal uw bruto jaarsalaris is een redelijk veilige richtlijn.

Aflossen of niet?


Ten tweede: Kunt u aan het einde van de looptijd de hypotheek (grotendeels) aflossen, als u dat wilt? Hou er rekening mee dat hypotheekrente maximaal dertig jaar fiscaal aftrekbaar is.

Ook niet onverstandig is de volgende vraag te overwegen: Wat als een van de twee gezinsleden iets overkomt, of zijn of haar biezen pakt. Kan de ander dan de lasten dragen? Denk aan een overlijdensrisicoverzekering. die zijn vaak goedkoper wanneer u ze los van de hypotheek afsluit, dan wanneer u voor een all-in-one pakket kiest.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie