Pleidooi: verhoog de nationale hypotheekgarantie

ZOETERMEER - Een verhoging van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) van 265.000 euro naar 350.000 euro om de woningmarkt vlot te trekken zou een goede zaak zijn.
Het leidt juist tot minder risico’s in plaats van tot meer. Dat zegt directeur Karel Schiffer van het Waarborgfonds Eigen Woningen (WEW) dat de NHG uitvoert in een interview met Podium, het blad van Bouwend Nederland.

,,Als de grens wordt verhoogd, krijgt het Waarborgfonds meer premie-inkomsten binnen en krijgen we er woningen bij, waarvan de mensen minder snel in de problemen komen,’’ zegt Schiffer.

Wie een NHG-garantie wil afsluiten, betaalt 0,45 procent van het hypotheekbedrag. Het Waarborgfonds staat garant voor het terugbetalen van het hypotheekbedrag aan de geldverstrekker. Volgens Schiffer zijn het vooral mensen in woningen tot 175.000 euro, die als eerste in de problemen komen. Zij zouden een zwakkere positie op de arbeidsmarkt hebben en wonen in gebieden waar de huizenprijzen dalen.

Volgens Schiffer is verhoging van de NHG geen probleem omdat er heel wat geld in de pot zit, namelijk 520 miljoen euro.’’ Hij wijst erop dat pas als die pot helemaal leeg is, rijk en gemeenten worden aangesproken worden om hypotheekschulden te voldoen.

BRON: AD.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie