Banksparen steeds meer in trek

Ruim een jaar na de introductie komen er eindelijk berichten in de markt dat banksparen in opmars is - in ieder geval bij hypotheken. Nu is de bron van het verhaal wel de Vereniging Eigen Huis, en die is altijd al groot voorstander geweest van banksparen. De VEH stelt nu dat in het afgelopen jaar de helft van de afgesloten spaarhypotheken het kapitaal opbouwt met banksparen in plaats van een spaarverzekering. Aangezien diverse andere partijen de groei van banksparen bevestigen nemen we maar even aan dat het waar is. Dan heeft de lobby van de VEH en de Consumentenbond toch zin gehad. Hypotheekadviseurs waren immers niet bepaald enthousiast over het nieuwe banksparen, simpelweg door de veel ongunstiger provisieregeling.

Wat weleens zou kunnen meespelen is dat de grootbanken het banksparen erg actief gepromoot hebben. Rabobank-adviseurs hebben min of meer als opdracht meegekregen om klanten met een beleggingspolis over te hevelen naar banksparen. Het zou me niets verbazen als ook Fortis, ABN AMRO en SNS hier actief mee bezig zijn geweest. Dan heb je het natuurlijk wel over behoorlijke aantallen.

Op die manier schiet het eigenlijk wel weer door. Bij een hypotheekadvies moet de adviseur gewoon alle vormen in ogenschouw nemen en adviseren wat het beste past bij de wensen en het profiel van de klant. Er zijn veel te veel adviseurs die hun eigen persoonlijke voorkeur het advies laten bepalen. Het is immers maar net hoe je de boel aan de klant uitlegt. Op die manier kun je heel goed bewerkstelligen dat de klant zelf kiest voor wat jij wilt. Dat is nou net niet hoe het moet gaan.

Banksparen buiten beschouwing laten in verband met de provisie is schandalig. Maar standaard banksparen adviseren zonder goed naar de klantsituatie te kijken is ook niet goed. Het is toch niet zo moeilijk om alle basisvormen van hypotheken naast elkaar te bekijken en in te passen in wat goed is voor de klant?

BRON:Hypotheken.blog.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie