Hoe veilig is Nationale Hypotheek Garantie

Volgens mij is het niets nieuws maar er is opeens zoveel aandacht voor! Een hypotheek met NHG - Nationale Hypotheek Garantie - wordt nogal eens een ‘veilige hypotheek‘ genoemd. In mijn verleden als hypotheekadviseur moest ik mensen toch meestal uitleggen wat dat was, NHG. En wat dat dan betekende. Daarbij kun je niet stellen dat NHG een hypotheek veiliger maakt voor de consument. Het is vooral een garantie voor de bank: als er bij gedwongen verkoop een restschuld overblijft kan de bank deze declareren bij de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen. Ben jij daarmee ook van de restschuld af?

In principe niet. De reststuld wordt overgenomen door de stichting, en jij hebt daarmee een schuld aan die stichting die gewoon terugbetaald moet worden. Nu is er wel een regeling waarmee de overgebleven schuld kwijtgescholden kan worden, maar dat is niet standaard. Vorig jaar zijn er een kleine duizend declaraties van banken door NHG uitbetaald - de helft daarvan is ook kwijtgescholden naar de consument toe. Dat kwijtschelden doen ze als de situatie jou niet te verwijten viel: werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, overlijden, echtscheiding. Komt het doordat je gewoon veel te veel hebt uitgegeven, of na je hypotheek nog nieuwe leningen bent aangegaan? Dan ben je echt niet van je schuld af door de verkoop van de woning.

Als mensen dat wel verwachten bij het aangaan van een NHG-hypotheek kan het nog zwaar tegenvallen. Helemaal als de woningprijzen flink dalen en het verschil tussen de hoogte van de hypotheek (vaak koopsom plus alle kosten) en de verkoopprijs van de woning steeds groter wordt.

Goed om te weten dus: NHG is in beginsel een garantie voor de bank. Jouw voordeel is een behoorlijk lagere rente, dat maakt een NHG-hypotheek zeker de moeite waard. Maar ga er dus niet te vast vanuit dat je ook beschermd bent tegen een restschuld bij gedwongen verkoop. Want dat hoeft dus helemaal niet zo te zijn.

BRON: hypotheken.blog.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie