Hypotheekrente wordt straks 10%

Door de financiële crisis wordt uw huis over een paar jaar mogelijk onbetaalbaar.

Hypotheekrente


Op dit moment is de hypotheekrente zo’n 5%. De rente die u betaalt aan de bank, om precies te zijn. De rente die banken zelf betalen, ligt een stuk lager. Het euribor-rentetarief ligt momenteel op één-en-een-beetje procent en de kans is groot dat deze in de aankomende week nogmaals verlaagd wordt. Maar weet dat deze inkooprente op een gegeven moment weer stijgt en dat de banken hun verdiensten echt niet gaan opgeven.

Risico leningen


Besef ook dat de huidige crisis juist is ontstaan door té lage risico-opslagen op leningen. Kortom, de hypotheekrente zal dus navenant oplopen. Tel drie tot vier procent boven op het huidige leentarief en je hebt een enorm groot probleem.

Hypotheekrente bepaald grootte huis


De hypotheekrente bepaalt hoe groot het huis is, dat je kunt kopen. Hoe lager de rente, hoe groter het huis. Dit geldt ook de andere kant op; hoe hoger de rente, hoe kleiner het huis. Starters zullen het in de aankomende jaren dus alleen maar moeilijker krijgen om voor het eerst de woningmarkt te betreden.

Maandlasten veel hoger


Maar veel groter is het probleem voor huidige huisbezitters. Stel dat u nu een huis heeft van 300.000 euro, aangekocht met een aflossingsvrije hypotheek tegen 5 procent rente. U betaalt dus bruto 1.250 euro aan woonlasten per maand. Als over een paar jaar de rentevast periode afloopt en u moet de huidige hypotheek oversluiten, maar dan tegen 8% rente, dan betaalt u voor uw hetzelfde huis plotseling 2.000 euro bruto per maand.

Rentevaste periode


De rente gaat stijgen, nog niet morgen, maar wel binnenkort. Uw rentevast periode gaat aflopen, vast niet morgen, maar misschien wel binnenkort. Houdt u er al rekening mee dat u dan plotseling vele duizenden euro’s per jaar meer voor uw eigen huis moet gaan betalen?! Ga maar vast nadenken hoe u dat gaat bekostigen.

BRON: Telegraaf.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie