Lage hypotheekrente België maakt jaloers

„Hypotheekrente duikt onder de drie procent.” Dat kopte Het Laatste Nieuws afgelopen dinsdag. Jammer genoeg is dat een Belgische krant, en betreft het de Belgische hypotheekrente. Toch vragen veel landgenoten zich af: „Kan het hier niet ook goedkoper? En als dat niet kan, hoe profiteer ik van de lagere rente over de grens?

Hans André de la Porte van de Vereniging Eigen Huis erkent dat de vaste hypotheekrente in België en Duitsland momenteel lager ligt. Over de grens kan een vijf jaar vaste hypotheekrente al bijna tegen 3%, tegen 4% tot 5% in Nederland. De la Porte ziet in Nederland overigens wel de variabele hypotheekrente dalen. „ING, ABN Amro en enkele kleinere aanbieders zitten dan ook al onder de 3%.” Harrie-Jan van Nunen van de Financiële Makelaar stelt daarentegen dat er ook partijen zijn die hun variabele rente helemaal niet verlagen. „Ze willen niet te veel nieuwe hypotheken afsluiten, omdat het inkopen van variabel geld nog steeds relatief duur is.”

„De huizenmarkt in België functioneert wezenlijk anders dan in Nederland en is dus lastig te vergelijken”, stelt Sander Broekhuizen van Capital Consult, „onder meer omdat bij ons de hypotheekrente volledig aftrekbaar is.” In België slechts deels.

Collega-adviseur Peter Beszelsen (Money-1) doet toch een poging: „Onze fiscale aftrekbaarheid van de rente verlaagt het feitelijke rentepercentage met ruwweg 40%. Netto lijkt een koper in Nederland dus goedkoper uit te zijn. Dat voordeel levert hij echter weer in omdat hij rente betaalt over een veel hogere koopprijs voor eenzelfde soort woning. In Nederland kun je bovendien meer lenen (tot 125% van de executiewaarde) dan in een land als Duitsland. En daar vragen Nederlandse geldverstrekkers een hogere risicopremie voor. Tel daar nog de overdrachtsbelasting van 6% bij, en de conclusie moet zijn, dat ondanks de hypotheekrenteaftrek, het gras bij de buren veel groener is.”

Profiteren


Wij moeten dus één winkel verderop zijn. Maar kan dat wel? Adviseur Wander Slomp volgt al sinds jaar en dag de Duitse rentetarieven, die nu gemiddeld 1,2% lager liggen dan de Nederlandse, maar tot zijn spijt mag hij geen Duitse hypotheken verkopen, zolang de verstrekker geen vestiging in Nederland opent. „En daar hebben ze zeker nu geen trek in”, baalt hij, „want voor die Duitsers is ons land ondanks onze goede betaalmoraal te klein om in deze roerige tijden een hengeltje naar uit te gooien.” „Het buitenland financiert geen Nederlandse woningen omdat de waarderingsgrondslag afwijkt van de buitenlandse door de renteaftrek”, vult Beszelsen aan.

Van Nunen, Slomp en Beszelsen wijten de hogere rentes in Nederland aan een gebrek aan concurrentie en het nog altijd zeer gesloten karakter van de hypotheekmarkt in Europees verband. Slomp: „Slechts vier bankdirecteuren bepalen in Nederland de hypotheekrente. Veel op het oog alternatieve hypotheekverstrekkers zijn gewoon labels van die paar grootbanken.”

Een geliefd alternatief is een huis net over de grens. Zolang je in Nederland inkomstenbelasting betaalt, blijft de hypotheekrente aftrekbaar.

BRON: Telegraaf.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie