Risico wanbetaling hypotheek groeit

Kredietbeoordelaar Moody’s heeft zijn risicoweging voor Nederlandse tophypotheken, beleggingshypotheken en aflossingsvrije hypotheken verzwaard. De weging die geldt bij de doorverkoop van hypotheken aan investeerders, duidt erop dat de kredietbeoordelaar een hoger risico van wanbetaling ziet. Dat heeft Moody’s deze week bekendgemaakt.

Doorverkoop hypotheken minder aantrekkelijk


Als gevolg van de bijstelling wordt het minder aantrekkelijk voor banken om dergelijke hypotheken door te verkopen en kunnen nieuwe tophypotheken duurder worden. ‘Ten opzichte van de vorige situatie hebben we enkele belangrijke factoren herzien. Bij bepaalde hypotheken is het risico gewoon groter’, zegt analist Ivo Raschl, de auteur van het Moody’srapport.

Korte termijn


Op korte termijn maakt de nieuwe methode om risico’s te meten weinig uit. Door de kredietcrisis komt het vrijwel niet meer voor dat banken hun hypotheken financieren door ze als pakket door te verkopen, het zogeheten securitiseren. ‘De markt is nu opgedroogd, maar dat kan in de toekomst weer beter worden’, zegt analist Sandra Dirx. ‘Partijen die voor hun financiering voor een groot deel afhangen van securitisatie, zouden kunnen besluiten om als gevolg van de herziening hun prijzen aan te passen van sommige producten.’

Door de aanpassing zullen beleggers een hogere rentevergoeding vragen voor een pakket hypotheken waar leningen in zitten die Moody’s nu onder de loep heeft genomen.

BRON: FD.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie