Stijging onroerend zaak belasting valt mee

De stijging van de onroerendezaakbelasting (ozb) valt mee. Gemeenten blijven ruim onder de grens zitten van wat zij in rekening mogen brengen, zei minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) dinsdag in de Tweede Kamer.

Vorig jaar gemiddeld 4%


Zij was naar de Kamer geroepen door PVV'er Hero Brinkman, naar aanleiding van het bericht dat woningbezitters dit jaar gemiddeld vier procent meer ozb betalen dan vorig jaar. De Vereniging Eigen Huis (VEH) becijferde dat vorig jaar gemiddeld 216 euro werd betaald, dit jaar bedraagt de heffing bijna 225 euro.

Stijging ozb schandalig


Brinkman vindt de stijging 'schandalig'. Gemeenten proberen de burgers volgens hem meer geld uit de zak te kloppen, terwijl de economie in crisis verkeert. Ter Horst moet van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) eisen dat de ozb dit jaar slechts wordt verhoogd met de inflatie, zegt het Kamerlid. Daarbij moet zij gebruikmaken van al haar wettelijke bevoegdheden.

Afspraken VNG


Ter Horst wees erop dat de nieuwe tarieven zijn vastgesteld voor de economische crisis losbarstte. Daarnaast zijn afspraken gemaakt met de VNG over de hoogte van de ozb: die mag dit jaar niet meer dan 6,1 procent stijgen. Aangezien de gemiddelde stijging dit jaar vier procent bedraagt, constateert de bewindsvrouw dat gemeenten ruimschoots onder de grens blijven zitten.

Daarnaast ligt de eerste verantwoordelijkheid voor de stijging van de ozb bij de gemeenteraad. Ter Horst zei te verwachten dat gemeenten de effecten van de crisis laten meewegen als zij de tarieven voor 2010 moeten vaststellen.

BRON: Depers.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie