Besparen op variabele hypotheekrente

Voor huizenbezitters die hun hypotheek tegen variabele rente hebben afgesloten, valt er een wereld te kiezen. Niet iedere bank volgt namelijk de dalende rentestand, zodat de renteverschillen voor variabel lenen momenteel erg fors oplopen. Overstappen kan duizenden euro’s voordeel opleveren.

Euribortarief


Banken baseren de variabele hypotheekrente meestal op het zogeheten 3-maands euribortarief, de rente die banken elkaar voor kortlopende leningen in rekening brengen. Boven dat euribortarief leggen ze meestal een opslag van circa één procent. Bij het huidige euribortarief zou dat een hypotheekrente van circa 2,6% moeten opleveren, berekent financieel adviseur Peter Beszelsen van money-1.nl. In de markt gaan echter maar bitter weinig aanbieders op een dergelijk niveau zitten.

Hypotheekrente.nl


Uit vergelijkingen als die op hypotheekrente.nl rollen zelfs rentes tot maar liefst ruim 5%. „Banken die meer dan die 2,6% vragen, doen consumenten echter flink tekort. In deze tijd waarin banken met belastinggeld op de been gehouden moeten worden en mensen pensioengeld moeten inleveren is dat een grof schandaal.”

Terughoudendheid niet slim


Economisch vindt de adviseur de terughoudendheid van banken ook niet slim. „Als consumenten door lagere hypotheeklasten meer te besteden krijgen, kunnen ze de angst over alle doemberichten wat makkelijker van zich afschudden. Dat zou een einde maken aan de kopersstaking die de economie nu in de greep houdt.”

Hypotheekrente vergelijken


Ondertussen is het echter aan de consument om goed te vergelijken en het rentevoordeel te pakken. Uit het uitgebreide overzicht dat hypotheekrente.nl publiceert komt ING met 2,23% als goedkoopste naar voren. „Al kun je daar maar 50% van de hypotheek tegen een variabele rente afsluiten”, nuanceert Beszelsen. De duurste aanbieder zit op 5,15%. Grote afwezige in het renteoverzicht is de Rabobank. Volgens de berekeningen van Beszelsen is de marktleider echter zeker geen positieve uitschieter. De rentes kunnen per regio verschillen, maar Beszelsen komt op een landelijk Rabo-gemiddelde van 4,7% met NHG-garantie.

Bij zulke verschillen valt er flink te verdienen. Op een hypotheek van 2 ton scheelt een renteverschil van 2% bruto Î4000 per jaar.

Beszelsen: „Laat je voeten spreken en ruil je krenterige hypotheekbankier in voor een gullere.” Overigens dienen consumenten bij een variabele rente wel een buffer te hebben om een eventuele stijging van de rente op te kunnen vangen. Een vaste rente biedt meer stabiliteit, maar daar betaal je dan ook voor.

BRON: Telegraaf.nl

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie