Hypotheekplan Den Haag positief

Het idee van de gemeente Den Haad om huiseigenaren die hun lasten niet meer kunnen opbrengen onder te brengen bij de Gemeentelijke Kredietbank wordt door de NVB (Nederlandse Vereniging van Banken) als zeer positief ervaren.

Zowel de gemeente Amsterdam en Rotterdam zijn bezig eenzelfde plannen te ontwikkelen en volgen de ontwikkelingen in Den Haag met veel belangstelling.

Verlaging hypotheek


In het plan van wethouder Henk Kool (PvdA, sociale zaken, werkgelegenheid en economie) wordt de hypotheek verlaagd tot het niveau van de executiewaarde met daarbovenop de overige schulden.

Dit gebeurt voor een periode van maximaal zeven jaar. Daarna moet de eigenaar/bewoner weer in staat zijn een hypotheek op de gewone markt af te sluiten, aldus de gemeente.

Kwijtschelden


In zijn voorstel moet de bank de restvordering kwijtschelden. Het plan komt er feitelijk op neer dat huiseigenaren hun huis niet meer uit hoeven. Er wordt alleen een andere financiering getroffen.

De banken hebben volgens Kool een groot voordeel bij verkoop tegen executiewaarde. Anders worden huizen meestal geveild. De opbrengst ligt dan vaak rond 60 procent van de waarde bij vrijwillige verkoop. De gemeente is niet bang dat wanbetalers van de regeling gebruikmaken. Voordat iemand voor de regeling in aanmerking komt, wordt die persoon volledig doorgelicht

Betalingsregeling


De NVB wijst erop dat het al langer het beleid van de banken is klanten te helpen die in financiële problemen zijn gekomen. ''Daarbij valt te denken aan zaken als een aanpassing van de rente, een betalingsregeling of het toestaan van verhuur'', aldus de woordvoerder.

Directeur Karel Schiffer van de Nationale Hypotheek Garantie noemt het een sympathiek plan, maar verwacht niet dat Den Haag de regeling vaak zal toepassen. ''De gemeente heeft weinig armslag omdat ze financieel een risico loopt door huizen op te kopen.'' Ook hij zegt dat de regeling om het huis te laten overnemen door de gemeente gunstiger is voor de bank omdat de verkoopprijs op een veiling onzeker is.

Het aantal executieveilingen is sinds de financiële crisis in Nederland aanzienlijk gestegen, van 1900 in 2008 naar 2100 in 2009. Drie van de vier gezinnen in de noodopvang komen uit koopwoningen. Den Haag telde vorig jaar tweehonderd executieveilingen.

BRON: Nu.nl / ANP

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie