Aflossingsvrij, banksparen en hypotheekrenteaftrek

Sinds 1 augustus 2011 is het verplicht om minimaal 50% van de hypotheek af te lossen. De aflossingsvrije hypotheek van meer dan 50% is hiermee niet meer af te sluiten. De overheid stelt immers dat de hypotheek afgelost moet worden aan het einde van de looptijd. Daarbij komt dat voor nieuwe hypotheken afgesloten na 1 januari 2013 de hypotheekrente vervalt voor het aflossingsvrije hypotheekdeel.

Aflossingsvrij naar banksparen

De overheid heeft de termijn voor het oversluiten van de aflossingsvrije hypotheek naar bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek verlengd naar 1 april 2013. Na deze periode geldt dat bij aflossingsvrije hypotheken afgesloten na 31 december 2012 de hypotheekrente vervalt voor het aflossingsvrije deel. Het loont dus zeker de moeite om het aflossingsvrije deel van de hypotheek over te laten sluiten naar bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek. Anders loopt u veel hypotheekrenteaftrek mis!

Omzetten hypotheek niet nodig

Indien u een aflossingsvrije hypotheek had op 31 december 2012 hoeft u het aflossingsvrije deel niet om te zetten naar bijvoorbeeld een bankspaarhypotheek deel. U heeft nog steeds recht op hypotheekrenteaftrek over het aflossingsvrije deel. De nieuwe regeling geldt alleen maar voor hypotheken die afgesloten worden vanaf 1 januari 2013. Veel berichten in de media brengen dit niet echt duidelijk naar voren waardoor huizenbezitters in verwarring raken.

Reacties

Populaire posts van deze blog

Hypotheek berekenen

Mogelijk langer verhoogde Nationale Hypotheek Garantie

Wekelijkse hypotheekaanvragen VS gedaald